Säännöt
Voimassaolevat säännöt
Voimassaolon alku: 23.05.2024 07:48:41
1§ Nimi, kotipaikka ja toimialue
Yhdistyksen nimi on Ruka-Kuusamon Mökkiläisyhdistys ry ja sen kotipaikka on Kuusamo ja toiminta-alue Suomi. Yhdistys on suomenkielinen.
2§ Tarkoitus ja tavoite
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Kuusamon vapaa-ajan asukkaiden edunvalvojana ja tarjota jäsenilleen vaikuttamiskanava Kuusamon kaupungin ja muiden sidosryhmien välille. Tavoitteena on kehittää ja parantaa paikallisia vapaa-asumiseen liittyviä palveluita, jakaa asumiseen liittyvää tietoa ja parantaa asumisviihtyvyyttä.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
- pitää yhteyttä toimialansa alueellisiin ja paikallisiin viranomaisiin, toimielimiin, järjestöihin sekä elinkeinoelämään.
- seuraa toimialaansa vaikuttavien asioiden kehittymistä valtakunnallisella ja paikallisella tasolla.
- osallistuu toimikenttänsä asioiden valmisteluun ja pyrkii ohjaamaan päätöksentekoa.
- järjestää esitelmä-, koulutus-, kulttuuri- ja yleisötilaisuuksia ja osallistuu sellaisiin.
- voi toimia yhteistyössä muiden organisaatioiden ja yhteisöjen kanssa ja tarvittaessa liittyä niihin.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi
- harjoittaa julkaisutoimintaa, ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarvittavia kiinteistöjä ja osakkeita.
- järjestää ja tuottaa asumisapupalveluja ja muita asumisviihtyvyyttä parantavia palveluja.
3§ Yhdistyksen toimielimet
Yhdistyksen päätäntävaltaa käyttävänä elimenä on yhdistyksen kokous ja toimeenpanevana elimenä on hallitus.
4§ Jäsenet
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä hyvämaineinen henkilö. Tällaista jäsentä kutsutaan varsinaiseksi jäseneksi.
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä yhteisö. Tällaista jäsentä kutsutaan yhteisöjäseneksi.
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä yritys tai organisaatio. Tällaista jäsentä kutsutaan kannatusjäseneksi.
Yhdistyksen jäseneksi voidaan kutsua henkilö, yhteisö, yritys tai organisaatio, jolle tahdotaan osoittaa erityistä kunnioitusta tai kiitollisuutta. Tällaista jäsentä kutsutaan kunniajäseneksi. Hallitus tuo esityksen kunniajäsenestä varsinaisen kokouksen ratkaistavaksi.
Yhteisöjäsenellä, kannatusjäsenellä ja kunniajäsenellä on äänioikeutta lukuun ottamatta samat oikeudet kuin varsinaisella jäsenellä. Yhdistyksen hallitus hyväksyy varsinaiset jäsenet, yhteisöjäsenet ja kannatusjäsenet. Henkilökunniajäsen voi liittyä myös varsinaiseksi jäseneksi suorittamalla jäsenmaksun. Varsinaisen jäsenyyden päätyttyä kunniajäsenyys säilyy, ellei yhdistyksen varsinainen kokous toisin päätä sääntöjen 6§:n mukaisesti. Sääntöjen 6§ koskee kaikkia jäseniä. Yhdistyksen hallitus hyväksyy varsinaiset jäsenet, yhteisöjäsenet ja kannatusjäsenet. Jäsen hyväksyy liittyessään yhdistyksen säännöt.
5§ Jäsenmaksu
Jäsenen on suoritettava vuosittain jäsenmaksu, jonka suuruuden määrää yhdistyksen varsinainen kokous. Kunniajäsenet ovat vapaat jäsenmaksusta. Jäsen katsotaan itse eronneeksi yhdistyksestä, jos jäsenmaksu ei ole kirjautunut yhdistyksen tilille 3 kk alkuperäisen jäsenmaksulaskun eräpäivästä laskettuna.
6§ Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa. Hallitus voi erottaa jäsenen, jos hän ei täytä enää jäsenyyden edellytyksiä tai on laiminlyönyt jäsenmaksunsa suorittamisen. Erotetulla jäsenellä on oikeus saattaa erottamispäätös käsiteltäväksi yhdistyksen seuraavaan kokoukseen ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle 30 päivän kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan. Yhdistyksen kokous voi erottaa jäsenen, joka toimii yhdistyksen sääntöjä tai tarkoitusta vastaan tai on huomattavasti vaikeuttanut yhdistyksen toimintaa.
7§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen varsinaiseen kokoukseen ja hallituksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse tai muun teknisen apuvälineen avulla. Yhdistyksen päätäntävaltaa käyttävät yhdistyksen kokouksessa läsnä olevat varsinaiset jäsenet. Yhdistyksellä on yksi varsinainen kokous, joka ennen helmikuun loppua hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii. Kokous on pidettävä 30 päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä. Päätökset tehdään, ellei näissä säännöissä toisin määrätä, yksinkertaisella enemmistöllä. Kunniajäsenillä on yhdistyksen kokouksissa aina läsnäolo- ja puheoikeus. Varsinainen jäsen ei voi käyttää äänioikeuttaan, jos hän ei ole maksanut jäsenmaksuaan yhden kuukauden kuluessa maksun erääntymisestä.
8§ Yhdistyksen kokouksen koolle kutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava jäsenille julkaisemalla se yhdistyksen Facebook -sivuilla tai sähköpostitse ainakin 7 päivää ennen kokousta.
9§ Kokoukset
Yhdistyksen kokouksessa
- Käsitellään hallituksen kertomus edelliseltä toimintavuodelta ja tilinpäätös edelliseltä tilivuodelta sekä toiminnantarkastuskertomus.
- Vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja tilivelvollisille.
- Vahvistetaan jäsenmaksu, toimintasuunnitelma ja talousarvio kuluvaa toimintavuotta varten. Päätetään puheenjohtajalle ja hallituksen jäsenille maksettavista palkkioista
- Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet ja varajäsenet. Hallituksen jäsenet valitaan kolmeksi toimintavuodeksi. Vuosittain kaksi jäsenistä on erovuorossa. Ensimmäistä kertaa hallituksen jäseniä valittaessa arvalla valitut kaksi jäsentä ovat erovuorossa ensimmäisen toimintavuoden jälkeen ja kaksi jäsentä ovat erovuorossa toisen toimintavuoden jälkeen. Erovuoroiset jäsenet voidaan valita uudelleen. Jos hallituksen jäsen kuolee tai eroaa kesken toimikautensa ei hallitusta ole tarpeen täydentää jäljellä olevaksi toimikaudeksi, mikäli hallitus muuten pysyy päätösvaltaisena ja toimintakykyisenä.
- Valitaan yksi varsinainen ja yksi varatoiminnantarkastaja.
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat. Yhdistyslain 23§:ssä mainituista asioista ei kuitenkaan voida päättää, ellei niistä ole kokouskutsussa erityisesti mainittu. Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen varsinaisen kokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä hallitukselle kirjallisesti tammikuun loppuun mennessä.
10§ Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi varsinaista jäsentä ja heille kullekin henkilökohtaiset varajäsenet. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja ottaa sihteerin ja taloudenhoitajan sekä muut yhdistyksen tarvitsemat toimihenkilöt sekä määrää heidän palkkansa talousarvion rajoissa. Hallituksella ei ole oikeutta ottaa velkaa yhdistyksen nimiin muissa kuin niissä tapauksissa, joissa yhdistyksen varsinainen kokous on sen nimenomaan siihen valtuuttanut. Hallitus voi päättää yhdistyksen omaisuuden myymisestä ja vaihtamisesta.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan ja hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Kokouskutsu on toimitettava hallituksen jäsenille vähintään kolme vuorokautta ennen kokousta. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet hallituksesta on kokouksessa läsnä. Hallituksen kokouksista pidetään pöytäkirjaa.
11§ Toiminta- ja talousvuosi
Yhdistyksen tilikausi, toiminta- ja talousvuosi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa vuosikokoukselle osoitettu kertomus suorittamastaan tarkastuksesta viimeistään viikkoa ennen kokousta.
12§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin kanssa.
13§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Sääntöjen muuttaminen tai yhdistyksen purkaminen on tehtävä yhdistyksen kokouksen päätöksellä, jossa sääntömuutoksen tai purkamisen puolesta on annettu vähintään 3/4 annetuista äänistä. Muutetut säännöt astuvat voimaan sen jälkeen, kun ne on merkitty yhdistysrekisteriin. Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi luovutetaan sen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen yhdistyksen kokouksen päätöksen mukaisesti.